w1000 h600

Om violiner


Messiah_small
Violinen er et af verdens smukkeste instrumenter - en genial konstruktion, hvor design og funktion går op i en højere enhed.

Dens skabelse går tilbage til starten af 1500 tallet.

Dens endelige form blev fastlagt af Stradivarius allerede i begyndelsen af 1700 tallet. Den er stort set ikke ændret siden, selv om mange har forsøgt.
Billedet viser en af verdens ældst bevarede violiner. Den er lavet af Andrea Amati i Cremona i 1558.
(klik i billedet for at for at forstørre)
Violinen kan ses på New York Metropolitan Museum.
Andrea Amati fra 1558 (New York Metropolitan museum)
De dyreste Stradivarius violiner møder hinanden!
Verdens bedst bevarede Stradivarius violiner Mesias fra 1716 Oxford Museum er sammen med Lady Blunt fra 1721 samtidig de mest kostbare violiner i verden.
Lady Blunt gik for 83 mill. krTarisios auktion 21 juni 2011
LadyMessiah_2_smallMan har hansker på, og Messias er jo aldrig blevet spillet påLadyMessiah_1_small

 
Violinbyggeri har lange traditioner
500 års erfaringer og tradition har hermed dannet grunden for moderne nybygning og reparation af strygeinstrumenter. Arbejdsgangen, værktøjet og materialerne er stort set uændrede dog tilført få nutidige hjælpemidler som arbejdslampe, slibemaskine og lignende.
Kun perfektionismen er stadig voksende. Det er derfor muligt at finde såvel ældre som nye instrumenter af meget høj kvalitet idag. Uanset om man køber et nyt eller brugt instrument er det dog ikke navnet og kvaliteten, der er afgørende for klang og spilbarhed, men derimod standen og opmonteringen!
Brugte instrumenter er desuden præget af tidligere ejeres påvirkning. Alligevel skal man ikke undervurdere den psykologiske betydning violinens udseende og oprindelse har for musikeren og dermed klangen.
De billigste violiner, såkaldte fabriksvioliner, blev frem til 60-erne håndbygget i serieproduktion, d.v.s. af forskellige mennesker specialiseret på hver sit felt - en skar snegle, en anden lavede hvælvinger, en tredje lakerede o.s.v.
Idag kopifræses de på maskiner og sprøjtelakeres. Instrumenterne leveres så kaldt spilleklare fra fabrikken, men opmonteringen er som regel meget lemfældigt udført af ufaglærte personer med brug af meget ringe materialer og strenge. Kinesiske instrumenter er dog en undtagelse da disse fortsat håndbygges i alle kvaliteter.
Selv på et nyt instrument kan en istandsættelse derfor være afgørende for, at man bevarer lysten til at spille- det er jo svært nok i forvejen!
 
 
Opmonteringen
Opmonteringen er den sidste fase i skabelsen af instrumentet og for en vis del nogle af de elementer, man selv kan holde øje med til dagligt.
Opmonteringen omfatter fire funktioner:
 
 
 
Læs mere om violien:
 
Sådan bliver en violin til
-en billedeserie der viser tilblivelsen trin for trin.
 
Sådan bliver en stol til
-en billedeserie der viser tilblivelsen trin for trin.

 

Gode violinråd
-alt hvad du behøver at vide for at anskaffe og vedligeholde verdens smukkeste instrument.
Læs mere...

 

Sjove violinhistorier

The Gibson Huberman story